www.srpskakuca.org.rs

Данијел Тејић - ЛАМОВИТА РОДНИ КРАЈУ

Данијел Тејић рођен је 31.3.2005. у Приједору од оца Ранка и мајке Гордане. Основну школу Јован Дучић завршио је у горњој Ламовитој као одличан и врло добар ђак. Његова пјесма Република Српска је објављена у Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске број. 8 у издању Културно - издавачког центра Српска кућа из Пожаревца. Почео је писати у 3. разреду али уз помоћ наставнице Гордане Анђић тај хоби је прерастао у нешто а то је ова књига уз то воли да пјева. Он је најмлађи и једини писац који је објавио своју књигу у основној школи Јован Дучић Ламовита. Његова прва књига “Данијел у свијету маште” објављена је 2021. године, а такође у међувремену је изашао и у Зборнику број 9. Републике Српске где је објављена његова песма. Једна занимљивост из његовог живота је то да је по памћењу са двије године знао да преприча бајку Мачак у чизмама. Ово је његова друга књига у издању Културно - издавачког центра “Српска кућа” Д.О.О. из Пожаревца.

 

Објављена књига 2022.

Селма Јашаревић - Постхумни стихови о једној кајсији

Селма Јашаревић рођена 25. 12. 2007. у Новом Пазару, од оца Хамдије и мајке Игбале, ученица је осмог разреда основне школе ’’Авдо Међедовић’’ у Новом Пазару. У нижим разредима је почела да пише поезију и схватила да свој унутарњи свијет најљепше исказује стиховима. На конкурсу ’’Мој босански, моје богатств’’ који је организирало БНВ у Новом Пазару освојила је треће мјесто у својој категорији. Песма ’’Електро срце’’ уврштена је у Зборник књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре 31. Ово је њена прва самостална књига у издању Културно - издавачког центра ’’Српска кућа’’ Д.О.О. из Пожаревца.

 

Oбјављена књига 2022.

Даница Каралић - ПЕР АСПЕРА

Даница Каралић (14.01.2008.) Од оца Милета (1980.) и мајке Николине (1984.). Има две сестре: старију Миу (2006.), која је графички дизајнер корица обе Даничине књиге; и млађу Ленку (2015.), којој је управо Даница дала име очарана песмом Лазе Костића „Санта Марија дела Салуте“. Са четири године, самостално чита и пише, а прву песму написала је у болничкој постељи, када њена учитељица Александра Рашковић открива њен таленат. Њен таленат настављају да негују њене наставнице српског језика и књижевности, које су јој и ментори: Емилија Рилке и Славица Плац. Ученица је 8. разреда Основне школе „Николе Вукићевић“ Сомбор, у којој је редовна учесница дана Европских језика. Осим награде на општинском такмичењу из српског језика и језичке културе, освојила је и специјалну награду на конкурсу „Јутро без свитања“ у организацији Удружења слепих и слабовидих Сомбор. На регионалном такмичењу земаља Западног Балкана њена песма осваја прву награду. Поред српског језика и књижевности, усавршава енглески и француски језик. Похађа програм за напредну и надарену децу ИОП 3 из српског језика и књижевности, те са овом групом ученика под менторством Емилије Рилке освајају сребрну медаљу на Покрајинском фестивалу представа “Мајске игре”. Осим књижевности, воли и музику, па на музичком фестивалу „Ноте пријатељства“ осваја друго место. Њене песме „Светиња“ и „Наш пад се претворио у лет“ објављене су на Јутјуб каналу за слепе и слабовиде Радио Изазов; Опробала се и у глуми, као гост у драмској групи “Наша снага” у организацији УСС Сомбор. Песма „Како снови постају стварност“ објављена је у Зборнику 26 издавачког културног центра „Српска кућа“ Пожаревац, Који су и издавачи њене прве самосталне књиге “Речи моје душе” објављене 2020. Књига је штампана у два тиража, а сав приход од продаје био је усмерен у хуманитарне сврхе. Одлична је ученица, осим писања песама, бави се и хуманитарним радом. Скромна и повучена, живи у свом малом свету у који улазе само они чистог срца. Сан јој је да постане професор српског и енглеског језика.
Ово је њена друга самостална књига, у издању Културног - издавачког центра “Српска кућа” из Пожаревца.

 

Објављена књига 2022.

Јулија Вучићевић - МОЈЕ НЕБО ЗВЕЗДАНО

Зовем се Јулија Вучићевић. Рођена сам 4. 2. 2010. године у Крагујевцу, где и данас живим. Ученица сам шестог разреда Основне школе ,,21. октобар”. Одрастам са мамом Тањом, татом Слободаном и старијим братом Николом. Важну улогу у мом животу има бака Светлана која се појављује као јунакиња у неколико мојих песама. Поезијом се бавим од раног узраста. Одувек сам волела да пишем песме и склапам риме. Моју љубав према писаној речи приметила је још учитељица Јованка Игњатовић, али главни ветар у леђа дала ми је наставница српског језика Катарина Перишић. Бескрајно сам јој захвална на указаном поверењу, на нади и вери коју је уложила у девојчицу, добитницу тек неколико школских признања. Све што треба да знате о мени садржано је у мојим песмама. Ако се у некој од њих пронађете, раширите руке и полетите са мном јер је ово небо звездано довољно велико и широко за све нас! Ово је моја прва књига у издању Културно – издавачког центра ''Српска кућа'' из Пожаревца.

 

Објављена књига 2022.

Николина Весић - ЛАТИЦЕ ЖИВОТА

Николина Весић рођена је 19. 12. 2006. у Бањој Луци. Иде у IX разред Основне школе ,,Милан Ракић“ у Карановцу. Учествовала је у бројним такмичењима како у рецитовању тако и у писању поезије. Активно је почела писати пјесме 2019. године које су сазријевале заједно са њом. Воли да чита различите романе и збирке пјесама. Одмор проналази у читању као и инспирацију за своја дјела. Њена омиљена пјесникиња је Десанка Максимовић а омиљени писац Данијела Стил. Освоила је 1. мјесто на такмичењу у организацији Народне универзитетске библиотеке Републике Српске на тему ,,Пишем ти писмо из...“ 2. мјесто на општинском такмичењу у рецитовању 3. награду на 33. Невеновом фестивалу деце песника. Пар њених пјесама објављено је у часопису ,,Божур“ који је часопис њене Основне школе. Њена пјесма ,,Сузе“ објављена је у Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске број 9. Жели да искаже велику захвалност свима који јој пружају вјечиту подршки (родитељима Данијелу и Љубици, бакама Смиљи и Невенки, дједовима Радомиру и Душану, својој родбини, пријатељицама, наставницима и свом брату Николи). Посебну захвалност исказује својој наставници српског језика Драгани Малчић. Ово је њена прва самостална књига у издању Културно - издавачког центра “Српска кућа” Д.О.О. из Пожаревца.

 

Објављена књига 2022.

СРПСКА КУЋА ФЛЕШ

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

ЧАСОВНИК