www.srpskakuca.org.rs

Чланци

Драгана Гага Николић - Песмице из моје ризнице

ДРАГАНА ГАГА НИКОЛИЋ - ПЕСМИЦЕ ИЗ МОЈЕ РИЗНИЦЕ

 

БИОГРАФИЈА

Драгане Гаге Николић

20.04.2003. године, у девет сати и петнаест минута, у маленом селу Речица, 25 километара удаљено од Пожаревца и десетак километара од Сребрног Језера, у башти породице Јасминке и Живислава Николић, изникао је и процветао диван мирисни цвет који је својим мирисом и лепотом усрећио не само своју мајку Јасмину и оца Живислава, брата Драгана и баку Живану, своју фамилију, већ и читав овај крај. На небу се појавила нова звезда која је засијала јаким сјајем. Цвет дивног опојног мириса у башти породице Николић и сјајна звезда на небеском пространству уствари је било рођење наше ћеркице Драгане Гаге Николић, која је својим осмехом и нежним погледом новорођенчета донела неизмерну радост и срећу својим родитељима.

Драгана Гага Николић је одлична ученица четвртог разреда у истуреном одељењу у Речици, а главно седиште школе Божидар Димитријевић Козица у Брадарцу. Њена учитељица Зденка Ристић је прва приметила њен таленат за писање песама (песмица), која је уједно и најзаслужнија за њен успех и која је подржавала и ван свог радног времена. Ништа мање нису заслужни ни Драганини родитељи Јасмина и Живислав, као и многобројни пријатељи и љубитељи поезије, који су је свесрдно помагали и подржавали.

Драгана Гага Николић је свестрана девојчица, неизмерно воли школу, помаже оцу и мајци, воли дружење, спорт, музику, изласке у природу, воли да чита књиге и пише кратке саставе, а главни хоби и највећа љубав јој је писање песама.

Песмице Драгане Гаге Николић инспирисане су свакодневним догађајима, животом и њених маштања и осећања. Песме су јој пуне емоција и бриге за друге. Гагине песме зраче ведрином, искреношћу, осећајношћу, садржајношћу и дубином мисли. Разумне су и читљиве како за децу и омладину, тако и за одрасле и старије генерације. Она често употребљава речи за своје песмице тако да за сваког има понешто. И речи за моје пријатеље и читаоце од седам до стоседам година. У њеним песмама свако ће пронаћи негде себе и нешто за себе.

Драгана је скромна, мирна, сталожена и увек насмејана. Она својом појавом, шармом, понашањем, искреношћу и културом плени пријатеље и друштво око себе. Њен таленат брзо се разбуктао и врло брзо је био примећен код многих љубитеља поезије. Када је посустајала и била разочарана, они су је храбрили и били уз њу и наговарали да пошаље своје песмице на такмичења, што је она касније почела и да ради, скромно и са доста страха. Недуго затим нису изостали ни резултати и бројна признања, као потврда и афирмација младој песникињи Гаги, између којих су и:

1. Диплома “Ја имам таленат” за освојено друго место, од стране туристичке агенције “Континентал”.

2. 22.03.2012. године - Захвалница за учешће на школском такмичењу у рецитовању у централној школи “Божидар Димитријевић Козица” у Брадарцу.

3. 07.03.2013 године - Диплома за учествовање на школском такмичењу рецитатора у централној школи “Божидар Димитријевић Козица” у Брадарцу.

4. 06.09.2013. године - “Сцена Свих Креативних” (ССК) у Новом Саду, пети међународни фестивал поезије и кратке приче “Душко Трифуновић” у Новом Саду, освојена прва награда песмицом “Петровдан”

5. 04.10.2013. године - “Сцена Свих Креативних” (ССК) у Новом Саду, пети међународни фестивал поезије и кратке приче “Трифун Димић” у Новом Саду, прва награда са песмицом “Пет’о хвалисавац”, где је дала изјаву и рецитовала за телевизију “Војводина II”, приликом чега је изјавила да јој је дража прва награда из поезије него да је освојила пут око света.

6. 12.10.2013. године - Прво место на такмичењу младих писаца Србије у Новом Саду.

7. 08.11.2013. године - “Сцена Свих Креативних” (ССК) у Новом Саду, пети међународни фестивал поезије и кратке приче “Магда Симин” у Новом Саду, прва награда са песмицом “Сат”.

8. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, учествовала у снимању “Витез Феста” “Крила витезова” “Витез” Недељко Попадић, где је проглашена за најперспективнијег младог песмика и најперспективнијег младог витеза. Снимала и рецитовала за телевизијски канал “Де”, где је од Недељка и његове екипе била примљена са симпатијама и љубазно дочекана због свог понашања.

9. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, на штанду Света Петка имала је промоцију својих песама.

10. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, на штанду поете промовисала је своје песме. 11. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, на Новосадском штанду читала је своје песме.

12. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, на Војвођанском штанду такође је промовисала своје песмице.

13. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, на штанду Познати писци такође је имала промоцију својих песама.

14. 26.10.2013. године - Београдски сајам књига, на штанду “Српска кућа” из Пожаревца, у оквиру пројекта “Млади таленти”, где је са љубазношћу и поштовањем дочекао и примио Братислав Голић Бата, који заиста воли децу и помаже младе талентоване писце. Многим је до сада помогао, тако да га сва деца воле.

15. 2013 године - Културно издавачки центар “Српска кућа” Пожаревац, објављена песма у књизи “Сто младих талената браничевског округа”.

16. 2013. године - Културно издавачки центар “Српска кућа” Пожаревац, објављена “Песма мајци” за браничевски округ, у књизи “Мајко теби на дар”

17. 06.12.2013. године - Пети међународни фестивал поезије и кратке приче “Станислав Препек”, прва награда, организатор “Сцена Свих Креативних” (ССК) у Новом Саду, проглашена звездом вечери и најбољег песника у свим категоријама, од стране многобројних присутних и познатих песника.

18. 12.12.2013. На 4 Фемин фесту где је приказиван њен краткометражни филм “Одвикавање” рађен по истоименој песми Дејана Матића.

Сматра се једним од најбољих на фесту. Представљат ће нас и ван наше земље, -Београду-у JAZZ клубу BIGZ на 8 спрату. Београд.

19. 12.12.2013. Читала је своје песмице “Песмице из моје ризнице” Награђена је громким аплаузом.

Књига је објављена 2014. године.

СРПСКА КУЋА ФЛЕШ

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

ЧАСОВНИК