www.srpskakuca.org.rs

Чланци

БЕЛМА ХУСОВИЋ - СТАЗА МОГ ЖИВОТА

БЕЛМА ХУСОВИЋ - СТАЗА МОГ ЖИВОТА

Belma Husović je rođena 30.oktobra 2002.godine u Novom Pazaru od oca Sadata(rođen 04.06.1971.) i majke Ifete(djevojačko Bešić, rođena 27.03.1973.). Završila je osnovnu  školu “Avdo Međedović” u Novom Pazaru kao učenik generacije, a trenutno je učenica II razreda srednje Medicinske škole “Dva heroja” u Novom Pazaru. Belma ima dva brata, starijeg, Belmina,(12.06.1998.) i mlađeg, Edina, (14.09.2005.). Još u osnovnoj školi se pokazala kao odličan đak osvojivši veliki broj nagrada na takmičenjima. U četvrtom razredu osvojila je drugo mjesto na općinskom takmičenju iz matematike, a u petom je osvojila prvo mjesto na općinskom takmičenju takođe iz matematike. U šestom razredu je osvojila treće mjesto iz matematike, a drugo mjesto iz fizike i biologije na općinskom nivou, a na okružnom iz fizike osvojila je pohvalu u Baljevcu. Iste godine osvojila je treće na općinskom i prvo na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika. U sedmom razredu osvojila je prvo mjesto na općinskom takmičenju iz matematike, drugo mjesto na općinskom takmičenju iz fizike i bosanskog jezika, a na republičkom takmičenju iz bosanskog osvojila je takođe drugo mjesto. Na krosu RTS-a osvojila je treće mjesto. U osmom razredu osvojila je drugo mjesto na općinskom takmičenju iz matematike i bosanskog jezika, a na republičkom iz bosanskog jezika osvaja prvo mjesto. Osvojila je i četvrtu nagradu na konkursu “Priča iz mog zavičaja” a organizujator je Narodna biblioteka u Novom Pazaru. Još u osnovnoj školi pokazala je interesovanje za pisanje, o čemu svjedoče mnoga učešća i zahvalnice sa literarnih konkursa. Ona kaže da je pisanje njen drugi svijet, svijet u kome pronalazi sebe i pokušava da promijeni i da uljepša ono što joj se ne sviđa, tražeć’ sunce u tami. U srednjoj školi, pisanje postaje ozbiljnije i zrelije, o čemu govori i broj od 70 priznanja u oblasti sporta, književnosti i predmeta u školi. Uči turski jezik, član je literarne sekcije koju predvodi književnik Enes Halilović i bavi se sportom u slobodno vrijeme. Od malih nogu igra fudbal i uživa u tome. Ljubav prema fudbalu pokazala je osvajanjem prvog mjesta na općinskom nivou u Novom Pazaru zajedno sa svojim timom, kao i time što je proglašena najboljim igračem na takmičenju za šta je dobila pehar. Predstavljajući srednju školu, zajedno sa timom, osvojila je drugo mjesto na gradskom školskom takmičenju u rukometu, a i košarci. U uličnoj košarci takođe je osvojila III mjesto na takmičenju pod nazivom Sportske Igre Mladih- SIM. Jednom od značajnijih prvih nagrada smatra nagradu iz Mrkonjić grada gdje je proglašena njena pjesma Najoriginalnijom ljubavnom pjesmom na međunarodnom konkursu. Osvojila je i drugo mjesto od Nevladine organizacije Svetionik.

Na međunarodnim konkursima u Novom Sadu osvojila je četiri druga mjesta, jedno prvo i jedno treće mjesto. Na literarnom konkursu sajta “Moje dete” u Nišu, osvojila je jedno drugo i jedno treće mjesto kao i pohvalu. Na Konkursu za najljepšu pjesmu koje organizuje Centar “Duga” u Novom Pazaru osvojila je prvo mjesto. Na sljedećem konkursu Centra “Duge” njen rad je nagrađen na temu “Želim čist grad”. Naredne godine na Konkursu “Mirsad-Miko Duranović” organizovano od strane Centra “Duga” osvojila je treće mjesto. Književni klub “Zlatno pero” iz Knjaževca dodijelio joj je nagradu za Najljepšu pjesmu o miru, dobila je i nagradu za Bajku konkursa na međunarodnom konkursu. Od časopisa za kulturu, književnost i društvene teme “Avlija” dobila je nagradu za prvo mjesto u kategoriji najboljih eseja na međunarodnom konkursu u Crnoj Gori. Naredne godine osvojila je treće mjesto za najbolju priču na međunarodnom konkursu takođe u Crnoj Gori. Na međunarodnom  konkursu u Mrkonjić gradu njena pjesma je proglašena Najromantičnijom ljubavnom pjesmom. Na međunarodnom konkursu “Sunce života” osvojila je Povelju za najemotivniju pjesmu konkursa kao i diplomu za doprinos u stvaranju zbornika. Na 8.međunarodnom konkursu poezije mladih pjesnika “Mašta i snovi” u Sremskoj Mitrovici dobila je pohvalu. Časopis za umjetnost i kulturu “Zvezdani Kolodvor” iz Beograda dodijelio joj je zahvalnicu za saradnju i doprinos u promociji knjiiževnog stvaralaštva. Ostvarila je kontakt i sa Udruženjem nezavisnih pisaca Srbije, gdje je dobila zahvalnicu za učešće na konkursu za kratku priču. Od Dječijeg saveza općine Raška dobila je Diplomu za učešće na konkursu “Mama”. Od WEB portala “Horse Rider” dobila je dvije zahvalnice za učešće na poetskim konkursima, priznanje za pjesmu “Kiša sjećanja u jesenjoj noći” kao i potvrdu za učešće na trećem Internacionalnom poetskom konkursu. Na prvom međunarodnom konkursu u Podgorici “Zauvijek ću biti dijete” osvojila je specijalnu nagradu u kategoriji odraslih pjesnika za djecu gdje je pristiglo 256 radova. Uživanje u prirodi čini je sretnom, pa je učesnica i različitih eko-akcija. Za učešće u regionalnom projektu “Think science” od Udruženja “Iskra znanja” dobila je sertifikat za uspješno odrađen projekat. Od Udruženja “Oaza znanja” iz Podgorice dobila je zahvalnicu za saradnju u svjetskom sistem projektu “Innovate your dreams”, kao i tri potvrde za uspješno odrađene projekte. Dobila je i nagradu za tačno rješavanje zadatka od Društva Matematičara Srbije iz Beograda. Na međunarodnom konkursu “Musa Ćazim Ćatić” dobitnik je Plakete za zapažene rezultate u pisanju poezije. Neizrečene stihove voli da prikaže fotografijom o čemu govore i njena dva prva mjesta na međunarodnim konkursima za najbolju fotografiju. Belmin likovni rad je objavljen u katalogu za mlade neafirmisane stvaraoce u Novom Pazaru.

Belma takođe voli i piše pjesme na stranim jezicima, pa je tako dobitnik šesnaest priznanja za pjesme na stranim jezicima u Africi i Aziji i to od grupa: Asian Literary Society, Home od African & Splendid Stories i Poetry 24/7. Radovi su joj objavljivani u zbornicima: “Kiša sjećanja u jesenjoj noći”, “Ljubavi od stakla”, “Umetnička sinergija”, “Sunce života”, “Mašta i snovi”, “Gdje si sada ljubavi moja”, “Bez ljubavi tvoje” kao i u časopisima “Avlija”, “Književne vertikale” i “Zvezdani kolodvor”.

Školu je predstavljala na takmičenju iz islamske vjeronauke gdje je osvojila drugo mjesto i na republičkom takmičenju iz anatomije i fiziologije u Kraljevu. Belma ima ogromnu podršku od porodice, prijatelja, profesora, njene cijele škole, a najviše od njenog odjeljenja. Priredivši joj Književnu večer kao poklon odštampali su joj zbirku pjesama.

Belma, iako voli poeziju, planira da upiše Medicinski fakultet i postane ljekar. U medicini pronalazi sebe, pa sanja da će jednog dana  postati ljekar koji će odgovorno i požrtvovano pomagati ljudima i biti od velike koristi svojim ljudima i svom gradu.

Knjiga je objavljena 2019. godine.


СРПСКА КУЋА ФЛЕШ

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

ЧАСОВНИК