www.srpskakuca.org.rs

АНА ИЛИЋ - ПОД СВЕТЛОМ ИСТИНЕ-2

ANA ILIĆ - POD SVETLOM ISTINE

 

Ilić Ana

Ratka Pavlovića 6/11

17510 Vladicin Han

mob: 062 215 253 otac Goran

Pogledajte i stranicu
http://www.srpskakuca.org.rs/www/srpskakuca/index.php/humanitarne-akcije/276-ana-ilic-pod-svetlom-istine

 

1.           31. januar, kafe knjizara 'Delfi', Beograd:

Jedanaest Laguninih autora udružilo se i pomoglo da se javnosti predstave zadivljujuće pesme šesnaestogodišnje Ane Ilić. Ivana Kuzmanović, Ivana Mihić, Ivana Stanković, Jelena Bačić Alimpić, Lokica Stefanović, Nenad Gajić, Olivera Ptica, Uroš Petrović, Vanja Čobanov, Žaklina Kiš, Žarko Jokanović, zajedno sa direktorom izdavačke kuće Laguna Dejanom Papićem i još desetinom ljudi dobre volje, donatora i volontera, doprineli su da svetlost dana ugleda knjiga „Pod svetlom istine“, autorsko izdanje Ane ilić iz Vladičinog Hana.

„Nepokolebljivu težinu reči – neizlečivo, Ana je odlučila da umanji nesvakidašnjim poetskim darom kroz koji je otkrila sopstvenu stvaralačku moć. Iz svake njene pesme, prezrele ne samo za njen uzrast već i za mnogo starije, izviru spoznaja i svetlost istine“, napisala je Ivana Kuzmanović, urednik knjige i koordinator ove akcije.

Promocija humanosti, solidarnosti i pozitivne energije dogodila se 31. januara u kafe knjižari Delfi. Pred više od stopedest gostiju predstavljena je zbirka pesama „Pod svetlom istine“, šesnaestogodišnje autorke Ane Ilić obolele od retke i neizlečive bolesti Fridrajhova ataksija.

Ne skrivajući suze, Anine stihove čitale su TV voditeljka Jelena Bačić Alimpić, glumica Milica Milša i književnica Ivana Kuzmanović, a odabrane muzičke numere na akustičnoj gitari izveo je Zoran Stojić Stojke. O knjizi je govorila pesnikinja i književnica Svetlana Polak.

„Anina poezija, nesvakidašnja je baš kao i njena bolest, a toliko posebna je i cela Anina ličnost – istakla je Ivana Kuzmanović i dodala da „otuda nije čudno da su svi okupljeni reagovali na sličan način: bili su duboko dirnuti i uzbuđeni a svoja osećanja iskazivali su kroz aplauze, suze i uzdahe.

Ana Ilić, iz Vladičinog Hana, obolela je od ove genetske bolesti u svojoj devetoj godini. Kako je bolest progresivna, za ovo vreme, dospela je do invalidskih kolica, kardiomiopatije, mišićne atrofije, diabetisa i mnogih drugih pratećih tegoba. Ova teška bolest nije predviđena u registru bolesti, a Novi zakon o socijalnoj zaštiti nije odredio sredstva za lečenje i pomoć obolelima. Kako jedna nesreća nikada ne ide sama, neophodno je napomenuti da su oba Anina roditelja ostala bez posla, a da se lekovi i sredstva za umanjenje bolova izražavaju trocifrenom brojkom u eurima.

Nakon promocije, organizovana je dobrotvorna prodaja knjige sa cenom po meri srca, a sav prihod namenjen je Aninom lečenju.
Direktor izdavačke kuće Laguna Dejan Papić i njegova supruga Mirjana proveli su Anu kroz knjižaru i poklonili joj 16 knjiga po njenom izboru, po jednu za svaki njen rođendan do sada.
Porodica Ilić iskazala je veliku zahvalnost, kao i nadu da će se problemi onih sa margine, početi da rešavaju na nivou države.
Baš tim ljudima, tim sa periferije života, Ana je posvetila pesmu Suvišni cvetovi.
„Lakše je kada su to samo mali ljudi, nemih pogleda bez juče i sutra...“ – počinje ona ove stihove...

2.    30.mart, Dom kulture, Vladicin Han:


“Под светлом истине” назив је збирке песама гимназијалке Ане Илић из Владичиног Хана чија је промоција одржана у ханском Културном центру. Ана болује од ретке болести Фридрајхове атаксије. Свој унутрашњи свет преточила је у поезију о којој су на промоцији говорили књижевници Светлана Полак, Милан Добричић и Вања Булић из Београда.

Ни једна промоција, изложба или књижевно вече у Владичином Хану није било посећеније од промоције прве збирке песама Ане Илић. Ова шеснестогодишња ученица гимназије у Хану почела је да пише у десетој, само годину дана након што је сазнала да болује од ретке болести Фридрајхове атаксије.

Бол, неизвесност, наду преточила је у стихове изузетно јаке, са јасном поруком, као да је реч о писцу у зрелим годинама.

Њен невероватан песнички дар открила је песникиња Ивана Кузмановић из Београда која је са још 11 својих колега помогла да књига угледа светлост дана. После успешне промоције у главном граду, са Анином поезијом упознали су се и Ханчани.

Није веровала да ће било ко, икада читати њене песме. Полако се навикава.

Када су сазнали за дијагнозу мајка Љиљана је прва охрабрила да своје унутрашње немире, оно што никоме не може да каже, пренесе на папир.

Подршку је добила и од књижевника из Београда Светлане Полак, Милана Добричића и Вање Булић који су у Хану говорили о Аниној поезији.

Ана је својом књигом желела да подстакне друге, пре свега оне са сличним проблемима  да почну да размишљају позитивно.

Ваљда су зато прва два тиража распродата, а ускоро ће и трећи. Књига нема цену, продаје се по мери срца.

Mlada pesnikinja Ana Ilić iz Vladičinog Hana boluje od retke, neizlečive i teške bolesti Fridrajhova ataksija, a svoju životnu borbu ispričala je u knjizi pesama "Pod svetlom istine".

Promociji je prisustvovalo više od 200 ljudi, a o Ani, njenoj poeziji, posebnom daru ispoljavanja osećanja kroz stihove, o njenom životu i borbi sa teškom bolešću, govorili su gosti iz Beograda Vanja Bulić, Svetlana Polak i Milan Dobričić. Stihove iz knjige čitale su Anine drugarice iz gimnazije Dubravka Ranđelović i Stefanija Milanović.

U muzičkom delu nastupili su gitaristi Bata i Igor, a domaćin promocije bila je Svetlana Jovanović Nikolić, novinarka Radio Hana.

Ana je pobrala aplauze za gotovo svaki stih koji je na promociji pročitan, a publiku, među kojima su bili njeni vršnjaci, posetioci iz Vladičinog Hana svih uzrasta, posebno je ditnula njena izjava da u pisanju poezije uživa, jer, kako kaže, na taj način "pušta svoja osećanja" - rekao je Narcis Selimić, jedan od organizatora ove promocije.

3. 21. maja u Vranju, održano je književno veče "Reči u boji", posvećeno promociji mladih, talentovanih stvaralaca iz Pčinjskog okruga, koji su na istoimenom konkursu ostvarili najbolje rezultate. U konkurenciji 55 pristiglih radova, u kategoriji poezije, pesmi "Plavi zakloni" Ane Ilić je po oceni žirija pripalo 2. mesto! Konkurs je raspisan od strane Kancelarije za mlade grada Vranja i Narodne biblioteke, Vranje.


Nagrađena pesma:

PLAVI ZAKLONI

Progonjena zvižducima snežnih koraka,
Živeću u belom,
Želeću samo svog osmeha svetlost,
Videla sam lavinom zatrpane žudnje,
Al’ moći ću da nastavim.
Moći ću da izbledim sliku ignorisanih patnji.
Videla sam oštrih reči rane
I krvavih suza žrtve,
Moći ći da ih zaboravim.
Moći ću da okrenem glavu i čujem samo potop.
Dodirnula sam dokaze zgrušanih ostataka srama,
Ne stide se, ne jure zvezde,
Moći ću da im poverujem,
Moći ću da im ne zameram.
Saslušala sam ih,
Dopustila da lebdim iznad stvarnosti,
I onda sam ih zavolela,
Njih, život, ljude oko sebe.
Želela sam samo da su u pravu,
I da je tihi mrak samo deo svakodnevnice.
Sneg je tako primamljiv,
Ali bilo je hladno,
Sunce je tako uočljivo,
Ali nije grejalo.
Dečju naivnost zvali smo prošlošću,
A verovali sebičnim zagrljajima.
Uvek samo u magli tuđih misli,
Živeću u belom,
Želeću samo svoga osmeha svetlost.

(pesma je napisana u 15. godini)


Takodje, Ana je 30. maja istupila u ime armije obolelih od retkih bolesti i na press konferenciji u Beogradu u Medija centru svojim obracanjem skrenula paznju javnosti...
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/228677/Bolesni-traze-barem-covecnost

СРПСКА КУЋА ФЛЕШ

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

ЧАСОВНИК